Judith Meijer en Margriet Les | Rode tent

Judith Meijer en Margriet Les | Rode tent

Rode Tent 

In de Rode Tent op het Rode Maan Festival staan wij, Margriet Les & Judith Meijer, als Rode Tent Hoedsters voor je klaar.

Soms wordt er veel los gemaakt tijdens workshops en dan is het fijn als je jezelf even de tijd en de ruimte geeft om die ervaringen en/of emoties te delen met een ander, of gewoon even lekker op jezelf te zijn. Even stil te zitten of liggen en je ervaringen te laten integreren. Dat kan allemaal in de Rode Tent.

Voel je welkom om de Rode Tent binnen te komen en je te verbinden met andere vrouwen.

Openingstijden Rode Tent

De openingstijden van de Rode Tent staan bij de ingang van de Rode Tent aangegeven en op het festivalprogramma. Er zijn op bepaalde tijden ‘sharing circles’ waar je van harte welkom bent. Hiervoor hoef je je niet in te schrijven. Op deze momenten heeft de Rode Tent even geen losse in-en uitloop, maar een vaste begin-en eindtijd. Als de “tentdeuren” gesloten zijn dan is er geen vrije inloop meer mogelijk. De ervaring  heeft nl. geleerd dat het prettiger is en de onderlinge intimiteit bevordert om met elkaar te delen zonder onderbroken te worden door vrouwen die in- en uitlopen. Op elk ander moment van het festival kun je binnenlopen en binnen blijven zolang je wilt.

De tijden van de ‘sharing circles’ staan ook bij de Rode Tent aangegeven.

Over de Rode Tent en Sisterhood.

In een Rode Tent delen we verhalen van ons leven; we zijn getuige van verhalen van andere vrouwen en proberen zonder oordeel te luisteren. 

Dat is helend.  We hoeven elkaar geen advies te geven; de Rode Tent is geen vervanging voor therapie, maar een plek waar we even niets hoeven of moeten. Er mogen zijn, uitademen, rusten, opladen, giechelen, schateren, gemasseerd worden, een arm om je heen voelen, kletsen, thee drinken, huilen, praten over wat je bezighoudt, deel uitmaken van een cirkel van vrouwen, geaccepteerd worden zoals je bent: dat is Rode Tent!

We delen over tal van dingen waar we anders niet zomaar over praten: ons lichaam, onze menstruatie, sensualiteit, seks, bevalling, overgangen, zelfbeeld en -acceptatie. Hier is ruimte om te luisteren én te vertellen.  Veel in ons vrouwzijn heeft heling nodig. Niet alleen individueel, maar ook in de verbinding tussen vrouwen en in het collectief.

Sisterhood in plaats van concurrentie en geroddel. Door met elkaar te kunnen delen over zaken waar we allemaal als vrouwen mee te maken hebben, groeit ons onderling begrip en steunen we elkaar.

Ontstaan van de Rode Tent

De Rode Tent is gebaseerd op het boek “Red Tent” van Anita Diamant waarin ze vertelt hoe duizenden jaren geleden vrouwen iedere maan (d) rond nieuwe maan samen tijd doorbrachten. Vrouwen van alle leeftijden, vanaf hun eerste menstruatie tot de grootmoeders, de wijze cronen.

Hier werden lief en leed gedeeld, rituelen uitgevoerd, verhalen verteld, kennis rondom geboorte en geneeskrachtige kruiden doorgegeven en gezongen, oftewel zusterschap ervaren.

Vandaag de dag ontstaan er wereldwijd weer allemaal nieuwe Rode Tenten voor vrouwen van alle leeftijden, van allerlei komaf, met allerlei beroepen, met welke huidskleur dan ook. Wat er gedeeld wordt is het vrouw-zijn. De hedendaagse Rode Tent is een bijeenkomst rondom nieuwe maan (sommige rondom volle maan) op een fijne “women-only” plek: een warme, rood aangeklede ruimte, waar vrouwen samenkomen en waar even niets hoeft. 

Dit is helend voor onszelf maar daarmee ook voor alle vrouwen en de wereld om ons heen.

Isadora Gabrielle Leidenfrost heeft een prachtige documentaire gemaakt over de Red Tent Movement: “things we don’t talk about”, zie trailer op www.redtentmovie.com/trailer.html

Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 100 Rode Tenten en wij (Margriet & Judith) hoeden al jaren een maandelijkse Rode Tent in Groningen.

Wij ont – moeten je graag in onze Rode Tent op het Rode Maan Festival.

Hartelijke groeten,

Margriet Les & Judith Meijer

 

MY SESSIONS