Voeding is in de laatste jaren enorm van vorm, structuur en inhoud veranderd. Landbouw methoden zijn veranderd, bewerkingen zijn toegenomen en het aanbod is enorm vergroot. De commerciële druk en benadering speelt in op (onbewuste) menselijke behoeften of ontwikkelt deze. Hierbij worden discutabele methoden als toelaatbaar geacht.

Dat kan niet zonder gevolgen aan ons voorbij gaan. Wellicht in aanvang de gevolgen nog niet volledig te kunnen overzien, begint het nu te dagen dat de prijs voor onze gezondheid erg hoog is. Chronische ziekte beelden en overvolle zorg- en ziekenhuizen zijn een signaal dat bij ons de alarmbellen moeten doen rinkelen. Toch beschouwen we het tegenwoordig als normaal dat ziekte bij oud worden hoort. Dat is niet zo.

In deze lezing gaan we in op stress en burn-out en de oorzaken van voeding als aandeel hierin. Stress komt namelijk niet alleen door ons werk, maar kan worden aangejaagd doordat bepaalde stoffen (in voeding) zich gedragen als waren het signaalstoffen (hormonen, neurotransmitters) en zo de verkeerde processen in werking zetten. Dit werkt verslavingen in de hand (denk aan suiker) en verstoort de balans in het lichaam. Ook heeft het invloed op onze hersenprocessen (ADD/ADHD en ASS) of verstoort het de insuline spiegel (overgewicht).

Het is dus op een andere manier kijken naar stress. Door te weten welke voeding welk effect kan hebben, kan je zelf ook al veel bijsturen (of herkennen) en/of voorkomen.